Vaječená omeleta s tortillou
Vejce patří mezi potraviny s vysokou biologickou hodnotou bílkovin, což znamená, že obsahují všechny esenciální aminokyseliny.
Esenciální aminokyseliny si tělo neumí vytvořit samo, proto je musíme vhodným výběrem potravin doplňovat.
Biologická hodnota bílkovin měří, jak dobře tělo využívá a absorbuje bílkoviny z potravy.
Vejce obsahuje bílkoviny ve formě albuminu (obsaženého v bílku) a žloutku.
Přibližně 60% bílkovin je obsaženo v bílku a 40% v žloutku.
Vejce dále obsahuje tuky, vitaminy A, D, E, K a některé vitaminy skupiny B, minerální látky, mezi které patří například železo, fosfor, zinek a selen.
Energetická hodnota vejce o 60 g je cca 90 kcal / 379 kJ.
Bílkoviny 7,5 g, Tuky 6,5 g.
Vaječný žloutek obsahuje cholesterol. Novější výzkumy naznačují, že ve většině lidí příjem cholesterolu z potravy nemá tak silný vliv na hladinu cholesterolu v krvi, jak se dříve myslelo.
Do vyváženého jídelníčku můžete zařadit až 7 vajec týdně.
Vejce si však vybírejte, sledujte z jakého chovu vejce pochází.
Existují tři hlavní kategorie chovu slepic: konvenční, volné výběh a ekologický chov.
Vajíčka od slepic chovaných ve volném výběhu, nebo ekologicky jsou často považována za etičtější a některé studie naznačují, že mohou obsahovat vyšší obsah některých živin.
Značení na vejcích:
0 – ekologické zemědělství (bio)
1 – volný výběh
2 – chov v halách
3 – chov v klecích
Kvalita krmiva, které slepice dostávají, může ovlivnit nutriční složení vajec.Certifikace jako například "bio" nebo "eko" mohou znamenat, že produkty jsou v souladu s určitými standardy pro ekologické zemědělství.
SUROVINY:
2 ks celozrnná tortilla
4 ks vejce
180 g cottage
6 ks olivy s chilli
10 ks cherry rajčátka
kousek zelené papriky
hrst čerstvý špenát
sůl, pepř
olivový olej ve spreji
POSTUP:
Troubu si předehřejeme na 180°C.
V misce rozmícháme vejce a cottage. Opepříme, osolíme.
Koláčovou formu vystříkáme olivovým olejem.
Na dno vyskládáme 1-2 ks tortilly. Já mám velkou koláčovou formu, tak jsem dala 2 ks.
Tortilly posypte špenátem, na plátky nakrájenými olivami, a rozpůlenými rajčátky.
Vaječnou směs nalijeme do formy.
Dáme péct do trouby na 20 minut.
Jedna porce (1/4) obsahuje:
Bílkoviny 16 g | Sacharidy 20 g | Tuky 12 g
252 kcal | 1051 kJ