Švestkový koláč s ořechovou drobenkou

27.08.2020

O víkendu jsem zavzpomínala na koláče s drobenkou od mé babičky. Hledala jsem možnost, jak si pochutnat na drobence a snížit obsah cukru. Podařilo se, ale s tím babiččiným poctivým koláčem se to srovnat nedá. Navíc jsem vynechala klasické kynutí..

Koláč se snědl celý :) a nejlepší byl odleželý. Vyzkoušejte ho.

Na těsto:

150 g celozrnné špaldové mouky
150 g celozrnné pšeničné mouky
2 sáčky třtinový cukr s citrónem (zakoupila jsem v Glóbusu)
1 sáček kypřící prášek do pečiva bez fosfátů

1 vejce
70 ml mléko polotučné
70 ml rozpuštěné máslo

Šťavnatá náplň: vypeckované švestky

Na drobenku:

80 g mletých ořechů
80 g celozrnné špaldové mouky

40 g cukru (použila jsem Panela, proto je koláč tak tmavý) 

https://www.kosik.cz/produkt/panela-cukr
60 g máslo

Smícháme suché a mokré ingredience. Uhněteme těsto. Rozložíme jej na plech s pečícím papírem, necháme vyšší okraje. Poskládáme vypeckované švestky a zasypeme drobenkou. Drobenku užmouláme :) smícháním všech ingrediencí. Pečeme zhruba 30 minut při 180 °C.