RECEPTY BEZ MASA

04.06.2024

Rychlá fazolová pomazánka s pohankou

Ingredience:

  • 1/2 hrnku fazole mungo

  • 1/4 hrnku pohankových vloček

  • 1 cibule, nakrájená na kostičky

  • 1 stroužek česneku, nasekaný

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 1 lžíce citronové šťávy

  • Sůl a pepř podle chuti

  • Petřželka na ozdobu (volitelně)

Postup:

  1. Fazole mungo propláchneme a namočíme na 2 hodiny.

  2. Namočené fazole uvaříme ve vodě po dobu 15-20 minut, dokud nejsou al dente.

  3. Mezitím v hrnci na olivovém oleji osmažíme cibuli dozlatova. Přidáme česnek a krátce osmažíme.

  4. Do pánve s cibulí a česnekem nasypeme pohankové vločky a krátce je osmažíme.

  5. Uvařené fazole scedíme a rozmixujeme na hrubé pyré.

  6. K rozmixovaným fazolím přidáme osmahnutou cibuli s česnekem, citronovou šťávu, sůl a pepř. Směs dobře promícháme.

  7. Pomazánku podáváme na čerstvě upečeném chlebu, s oblíbenou zeleninou, nebo s krekrami.

Tipy:

  • Do pomazánky můžete přidat i jiné nasekané bylinky, jako je bazalka, pažitka, nebo kopr.

  • Pomazánku můžete také obohatit o nasekané olivy, kapii, nebo avokádo.

  • Zbytky pomazánky můžete skladovat v lednici

Nutriční informace:

Jedna porce pomazánky (přibližně 100 gramů) obsahuje přibližně 8 gramů bílkovin, 6 gramů vlákniny a 4 gramy tuku.

Polévka z červené čočky a ovesných vloček

Ingredience:

  • 1 hrnek červené čočky

  • 1/2 hrnku ovesných vloček

  • 1 cibule, nakrájená na kostičky

  • 2 stroužky česneku, nasekané

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 1 lžička kurkumy

  • 1/2 lžičky mleté papriky

  • 1 bobkový list

  • 1 litr zeleninového vývaru

  • Sůl a pepř podle chuti

  • Petřželka na ozdobu (volitelně)

Postup:

  1. Červenou čočku propláchneme a necháme odkapat.

  2. V hrnci na olivovém oleji osmažíme cibuli dozlatova. Přidáme česnek a krátce osmažíme.

  3. Do hrnce s cibulí a česnekem nasypeme ovesné vločky a krátce je osmažíme.

  4. Přidáme kurkumu, mletou papriku a bobkový list.

  5. Do hrnce nasypeme namočenou a scezenou čočku a zalijeme zeleninovým vývarem.

  6. Polévku přivedeme k varu a poté vaříme na mírném ohni po dobu 20-25 minut, dokud čočka a ovesné vločky nejsou měkké.

  7. Polévku osolíme a opepříme podle chuti.

  8. Bobkový list vyjmeme. (Polévku můžeme rozmixujeme na hladký krém.)

Tipy:

  • Do polévky můžete přidat i jinou zeleninu, jako je mrkev, celer, nebo brambory.

  • Polévku můžete také obohatit o jogurt, nebo zakysanou smetanu.

  • Zbytky polévky můžete skladovat v lednici a ohřívat je v mikrovlnné troubě.

Nutriční informace:

Jedna porce polévky (přibližně 250 ml) obsahuje přibližně 15 gramů bílkovin, 10 gramů vlákniny a 5 gramů tuku.

Karbanátky z cizrny a quinoy

Ingredience:

  • 1 hrnek vařené, nebo konzervované cizrny (cca 250 g)

  • 1/2 hrnku uvařené quinoy

  • 1 cibule, nakrájená na kostičky

  • 1 stroužek česneku, nasekaný

  • 1 lžíce olivového oleje

  • 1/2 lžičky kurkumy

  • 1/4 lžičky mletého koriandru

  • Sůl a pepř podle chuti

  • Strouhanka (volitelně)

Postup:

  1. Cizrnu scedíme a propláchneme.

  2. V misce smícháme cizrnu, quinou, cibuli, česnek, olivový olej, kurkumu, koriandr, sůl a pepř. Směs dobře promícháme.

  3. Podle potřeby můžeme do směsi přidat strouhanku, abychom dosáhli požadované konzistence.

  4. Ze směsi tvarujeme karbanátky požadované velikosti.

  5. Karbanátky pečeme v troubě na 180°C po dobu 20-25 minut.

  6. Podáváme teplé s oblíbeným dipem a zeleninou.

Tipy:

  • Do karbanátků můžete přidat i jiné nasekané bylinky, jako je petrželka, pažitka, nebo bazalka.

  • Zbylé karbanátky můžete skladovat v lednici a ohřívat je na pánvi, nebo v mikrovlnné troubě.

Nutriční informace:

Jeden karbanátek (přibližně 50 gramů) obsahuje přibližně 5 gramů bílkovin, 4 gramy vlákniny a 2 gramy tuku.

Dnes jsem pro vás připravila pár tipů na snídaně s makroživinami, s důrazem na množství bílkovin.

Dnes se věnujeme ROZLOŽENÍ ŽIVIN DO DENNÍ ENERGETICKÉ POTŘEBY.