Jídelní plán 4
Bílkoviny 100 g | Sacharidy 140 g | Tuky 40 g
Ingredience:
1/2 hrnku fazole mungo
1/4 hrnku pohankových vloček
1 cibule, nakrájená na kostičky
1 stroužek česneku, nasekaný
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
Sůl a pepř podle chuti
Petřželka na ozdobu (volitelně)
Postup:
Fazole mungo propláchneme a namočíme na 2 hodiny.
Namočené fazole uvaříme ve vodě po dobu 15-20 minut, dokud nejsou al dente.
Mezitím v hrnci na olivovém oleji osmažíme cibuli dozlatova. Přidáme česnek a krátce osmažíme.
Do pánve s cibulí a česnekem nasypeme pohankové vločky a krátce je osmažíme.
Uvařené fazole scedíme a rozmixujeme na hrubé pyré.
K rozmixovaným fazolím přidáme osmahnutou cibuli s česnekem, citronovou šťávu, sůl a pepř. Směs dobře promícháme.
Pomazánku podáváme na čerstvě upečeném chlebu, s oblíbenou zeleninou, nebo s krekrami.
Tipy:
Do pomazánky můžete přidat i jiné nasekané bylinky, jako je bazalka, pažitka, nebo kopr.
Pomazánku můžete také obohatit o nasekané olivy, kapii, nebo avokádo.
Zbytky pomazánky můžete skladovat v lednici
Nutriční informace:
Jedna porce pomazánky (přibližně 100 gramů) obsahuje přibližně 8 gramů bílkovin, 6 gramů vlákniny a 4 gramy tuku.
Ingredience:
1 hrnek červené čočky
1/2 hrnku ovesných vloček
1 cibule, nakrájená na kostičky
2 stroužky česneku, nasekané
1 lžíce olivového oleje
1 lžička kurkumy
1/2 lžičky mleté papriky
1 bobkový list
1 litr zeleninového vývaru
Sůl a pepř podle chuti
Petřželka na ozdobu (volitelně)
Postup:
Červenou čočku propláchneme a necháme odkapat.
V hrnci na olivovém oleji osmažíme cibuli dozlatova. Přidáme česnek a krátce osmažíme.
Do hrnce s cibulí a česnekem nasypeme ovesné vločky a krátce je osmažíme.
Přidáme kurkumu, mletou papriku a bobkový list.
Do hrnce nasypeme namočenou a scezenou čočku a zalijeme zeleninovým vývarem.
Polévku přivedeme k varu a poté vaříme na mírném ohni po dobu 20-25 minut, dokud čočka a ovesné vločky nejsou měkké.
Polévku osolíme a opepříme podle chuti.
Bobkový list vyjmeme. (Polévku můžeme rozmixujeme na hladký krém.)
Tipy:
Do polévky můžete přidat i jinou zeleninu, jako je mrkev, celer, nebo brambory.
Polévku můžete také obohatit o jogurt, nebo zakysanou smetanu.
Zbytky polévky můžete skladovat v lednici a ohřívat je v mikrovlnné troubě.
Nutriční informace:
Jedna porce polévky (přibližně 250 ml) obsahuje přibližně 15 gramů bílkovin, 10 gramů vlákniny a 5 gramů tuku.
Ingredience:
1 hrnek vařené, nebo konzervované cizrny (cca 250 g)
1/2 hrnku uvařené quinoy
1 cibule, nakrájená na kostičky
1 stroužek česneku, nasekaný
1 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky kurkumy
1/4 lžičky mletého koriandru
Sůl a pepř podle chuti
Strouhanka (volitelně)
Postup:
Cizrnu scedíme a propláchneme.
V misce smícháme cizrnu, quinou, cibuli, česnek, olivový olej, kurkumu, koriandr, sůl a pepř. Směs dobře promícháme.
Podle potřeby můžeme do směsi přidat strouhanku, abychom dosáhli požadované konzistence.
Ze směsi tvarujeme karbanátky požadované velikosti.
Karbanátky pečeme v troubě na 180°C po dobu 20-25 minut.
Podáváme teplé s oblíbeným dipem a zeleninou.
Tipy:
Do karbanátků můžete přidat i jiné nasekané bylinky, jako je petrželka, pažitka, nebo bazalka.
Zbylé karbanátky můžete skladovat v lednici a ohřívat je na pánvi, nebo v mikrovlnné troubě.
Nutriční informace:
Jeden karbanátek (přibližně 50 gramů) obsahuje přibližně 5 gramů bílkovin, 4 gramy vlákniny a 2 gramy tuku.
Bílkoviny 100 g | Sacharidy 140 g | Tuky 40 g
Dnes jsem pro vás připravila pár tipů na snídaně s makroživinami, s důrazem na množství bílkovin.
Bílkoviny 120 g | Sacharidy 140 g | Tuky 60 g
1580 kcal | 6600 kJ
Dnes se věnujeme ROZLOŽENÍ ŽIVIN DO DENNÍ ENERGETICKÉ POTŘEBY.
Dnes se věnujeme VELIKOST PORCE / ENERGETICKÁ POTŘEBA.
Dnes se věnujeme SKLADBĚ JÍDEL.