Kulajda s vajíčkem

14.02.2024

Večeře je stejně důležitá jako ostatní jídla během dne, a proto bychom ji nikdy neměli vynechávat. Měla by tvořit zhruba 25 % z celkového denního příjmu. Jezte naposledy zhruba 1-2 hodiny před ulehnutím. Zajistíte si tak klidný spánek. 

Pokud by byla pauza mezi ulehnutím a večeří delší a pociťujete hlad, tak si můžete dát nějaké lehce stravitelné jídlo jako druhou večeři (šunka, kefír, cottage,..).

KULAJDA S VAJÍČKEM


Na servírování si uvařte vejce natvrdo. Mám v lednici vždy předvařené 3-4 ks vajec, vydrží i týden.


250 g mražená směs hub - vaříme zvlášť 20 minut

Mezitím v hrnci rozehřejeme:

20 g řepkového oleje
10 g máslo

Přimícháme: 30 g hladká špaldová mouka

Orestujeme.


Přilijeme 0,5 l vody, důkladně rozmícháme, použijeme tyčový mixér.

Vaříme 10 minut.


Mezitím si oloupeme 250 g brambor a nakrájíme na menší kostičky.

Brambory přidáme do polévky, okmínujeme, osolíme a vaříme 15 minut.


Přimícháme houby i s vodou, ve které se vařily.

Přidáme 1-2 pl kopr, 1 zakysanou smetanu 12% a vaříme 5 minut.

Mezitím si rozkvedláme 2 vejce. Nalijeme do polévky a chvilku provaříme.


Dochutíme octem, případně cukrem, pokud je třeba.


Servírujeme s 2 ks nakrájených vařených vajec a 1 ks opečený celozrnný toustový chléb.


1 porce obsahuje:

Bílkoviny 21 g | Sacharidy 25 g | Tuky 24 g

400 kcal | 1670 kJ


NOVINKY Z KLUBU

Dnes se věnujeme ROZLOŽENÍ ŽIVIN DO DENNÍ ENERGETICKÉ POTŘEBY.

260 g krůtí syrová prsa
1/2 ks cibule
50 g zeleninová omáčka (domácí Alika, podobné Ajvaru, nebo směsi Panzani Napoletana, takové lečo z lilku, cukety, rajčat..)
120 g rýže basmati syrová (vařená 300 g)
1 pl olivový olej
uzená červená paprika, sůl, pepř
2 plátky tvrdý sýr (já jsem použila 45 %)

Vejce patří mezi potraviny s vysokou biologickou hodnotou bílkovin, což znamená, že obsahují všechny esenciální aminokyseliny.