Jídelní plán 4
Bílkoviny 100 g | Sacharidy 140 g | Tuky 40 g
Jogurt je druh potraviny, která se vyrábí z mléka. Mléko se smíchá s přátelskými bakteriemi - jogurtová kultura (Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii bulgaricus), které mu dodají charakteristickou chuť a konzistenci. V každém gramu jogurtu jich musí být v součtu nejméně deset miliónů.
Jogurty se liší obsahem tuku, chutí, a konzistencí.
Při výběru jogurtu si vždy přečti etiketu a zkontroluj složení.
Pokud chceš zhubnout, vybírej jogurt s nižším obsahem tuku (ideálně do 3%) a nejlépe s vyšším obsahem bílkovin.
U ochucených jogurtů zkontroluj, kolik ovoce skutečně obsahuje. Hledej "přírodní jahodové aroma" (ne jen "jahodové aroma"), které by mělo obsahovat 95% jahod. Vyhýbej se jogurtům s přidaným cukrem a umělými sladidly.
Na obalech ochucených jogurtů se uvádí podíl ovocné složky a v závorce obsah ovoce. To může působit matoucím dojmem, ale s trochou počítání si můžeme obsah ovoce snadno spočítat.
Příklad: Na obalu jogurtu je uvedeno "16% ovocná složka (30% jahody)".
Postup:
Vypočítáme podíl jahod na ovocné složce: 30% / 16% = 1,875
Vynásobíme podíl jahod na ovocné složce celkovým podílem ovocné složky: 1,875 * 16% = 4,8%
Výsledek: V tomto jogurtu je obsaženo 4,8% jahod.
Ovocná složka neobsahuje jen ovoce, ale i cukr, barviva a další přísady.
Čím vyšší je podíl ovoce, tím lépe.
Vyhledávejte jogurty s vysokým obsahem ovoce (minimálně 5-10%).
Vybírejte jogurty s označením "bez přidaného cukru".
Čtěte etiketu a zkontrolujte složení.
Bílkoviny 100 g | Sacharidy 140 g | Tuky 40 g
Dnes jsem pro vás připravila pár tipů na snídaně s makroživinami, s důrazem na množství bílkovin.
Bílkoviny 120 g | Sacharidy 140 g | Tuky 60 g
1580 kcal | 6600 kJ