FIT KŘEHKÝ JABLEČNÝ KOLÁČ
31.01.2023
Těsto
300 g hladká špaldová mouka
70 g erythritol - nebo klasický cukr (moučka)
½ čl kypřící prášek do pečiva
2 žloutky (1 bílek na potření)
3 pl mléko
150 g máslo pokojové teploty
Náplň
2 větší jablka (cca 500 g)
1 čl skořice
50 g rozinek
50 g vlašské ořechy - nalámané
POSTUP ruční práce 😊
- Na vál prosejeme hladkou mouku, moučkový cukr a kypřící prášek. Vklepneme 2 žloutky, a přidáme na kostky nakrájené máslo. Ručně zpracujeme do kompaktního těsta. Zabalíme do fólie a necháme 1 hodinu odležet v lednici.
- Mezitím si očistíme jablka od jadřinců a nahrubo nastrouháme. Přimícháme skořici, rozinky a nalámané ořechy.
- Těsto rozdělíme na dva stejné díly. Na pomoučeném válu vyválíme do placky. Formu vyložíme pečícím papírem a těsto válečkem přeneseme do formy. Obložíme připravenou jablečnou směsí a zakryjeme plackou z druhé poloviny těsta. Propícháme vidličkou, aby unikala pára, potřeme 1 vyšlehaným bílkem a pečeme při 170 °C 30 minut. Necháme vychladnout.
PŘÍPRAVA V THERMOMIXU:
- RECEPT SI MŮŽETE STÁHNOUT DO SVÉ DATABÁZE VYTVOŘENÝCH RECEPTŮ, ZDE ODKAZ KE STAŽENÍ
- Příprava moučkového cukru v Thermomixu:
Erythritol (nebo cukr) vložíme do suché nádoby, poté manuálně nastavíme rychlost 10, čas 20 sek, spustíme otočením ovladače. Jakmile se mletí dokončí necháme nádobu uzavřenou alespoň dvě minuty, než klesne jemný prášek. Sama připravuji moučkový cukr zhruba z celkového množství 200-250 g a zbytek uchovávám ve vzduchotěsné nádobě. Při mletí používám papírovou utěrku, kterou vložím mezi odměrku a víko. Z nádoby mi tak neunikne ani smítko jemného prášku. - Pokud si připravuji jen 70 g moučkového erythritolu/cukru v nádobě, pokračuji přidáním do nádoby 300 g proseté hladké špaldové mouky, ½ čl kypřicí prášek, 2 žloutky, 3 pl mléka a 150 g másla na kostky. Nastavíme funkci těsta na 1,5-2 min a otočíme ovladačem pro start. Těsto by mělo být kompaktní, ale přesto zůstane trochu drobivé. Pokud se zdá drobivé hodně, proces zopakujte. Těsto přendáme na vál a zpracujeme rukou. Těsto zabalíme do fólie a necháme 1 hodinu odležet v lednici.
- Mezitím z 0,5 kg jablek odstraníme jadřince. Do mixovací nádoby vložíme na čtvrtky nakrájená jablka, zvolíme program - Sekání, vybereme: ..... K nasekaným jablkům přidáme 1 čl skořicí, 50 g rozinkami a nalámanými 50 g vlašskými ořechy ořechy. Promícháme ručně, nebo zapneme na 10 sek/zpětný chod/rychlost 2.
- Těsto rozdělíme na dva stejné díly. Na pomoučeném válu vyválíme do placky. Formu vyložíme pečícím papírem a těsto válečkem přeneseme do formy. Obložíme připravenou jablečnou směsí a zakryjeme plackou z druhé poloviny těsta. Propícháme vidličkou, aby unikala pára, potřeme 1 vyšlehaným bílkem a pečeme při 170 °C 30 minut. Necháme vychladnout.